2. HVILKE ARBEIDSOPPGAVER HAR LEVEREN?

2. HVILKE ARBEIDSOPPGAVER HAR LEVEREN?

1. Fordøyelse og stoffskifte 2. Rense og avgifte 3. Lager 4. Blodreservoar


1. Fordøyelse og stoffskifte

Stoffskiftet er å benytte seg av næringsstoffene i mat og drikke og kvitte seg med avfallsstoffene. Leveren danner og regulerer omsetningen av både karbohydrater, fettstoffer og proteiner.

Leveren regulerer blodsukkeret. Hvis blodsukkernivået øker, for eksempel etter et måltid, fjerner leveren sukker fra blodet som kommer til leveren via portalvenen og lagrer det som glykogen. Hvis blodsukkeret blir for lavt, bryter leveren ned glykogen og dermed slippes sukker ut i blodet.

Leveren bryter ned fett og produserer energi. Leveren produserer galle. Denne gulbrune væsken samles opp i gallekanalen og galleblæra og tømmer seg i tolvfingertarmen. Galle er viktig for nedbryting og absorpsjon av fett.

Leveren er viktig i omsetningen (metabolismen) av proteiner. Leverceller omdanner aminosyrer fra maten vi spiser, slik at de kan brukes til å produsere energi eller lage karbohydrater eller fettstoffer.


2. Rense og avgifte

Leveren gjør giftstoffer mindre skadelige for kroppen og fjerner dem fra blodet.

Leveren har enzymsystemer som kan spalte legemidler og destruere giftige metabolske avfallsprodukter og andre giftstoffer. Andre stoffer fjernes ved at de blir omdannet til lett oppløselige forbindelser som kan skilles ut i urin eller galle.


3. Lager

Leveren har også som oppgave å lagre forskjellige stoffer. Dette er blant annet:

* Fettløselige vitaminer (Vitaminene A, E og K)

* Vitamin B1

* Jern


4. Blodreservoar

Når det er nødvendig kan leveren lagre omtrent én liter ekstra blod ved at blodkarene utvides.

Dette kan ha betydning i forbindelse med hjertesvikt.

I tillegg danner leveren immunsystemfaktorer som kan bekjempe infeksjon.

Leveren danner proteiner som er ansvarlige for blodkoagulasjon.

Leveren destruerer gamle og skadde røde blodceller.