6. MANNSRELATERTE KREFTSYMPTOMER

Det er ulike typer symptomer på de ulike krefttypene:

Symptomer på kreft i prostatakjertelen:
Det vanligste er at en ikke kjenner noen ting. Det kan forekomme en tynn og svak urinstråle (dette kan også skyldes en godartet prostataforstørrelse). Hyppig vannlating. Vanskeligheter med å tømme urinblæren. Blod i urinen. Smerter i rygg og skjelett. Husk at prostatakjertelen vokser hele livet og kan frembringe disse symptomene uten at det er noe galt.

  Symptomer på kreft i mage og tarm:
  Tarmfunksjonene fungerer ikke helt som de skal (vedvarende diaré, treg avføring, hard avføring, luftsmerter, ekstra mye luft etc.). Spor etter blod eller slim i avføringen. Oppkast og/ eller kvalme. Raskt og uforklarlig vekttap. Sviktende appetitt. Vanskeligheter med å svelge. Magesmerter og/ eller smerter i underlivet etter et måltid. Press eller trykk i underlivet. Slapphet.

  Symptomer på kreft i lungene:
  Stadige forkjølelser eller infeksjoner. ­Gjentatt hoste som varer lenge. Heshet. Kortpustethet. Vedvarende brystsmerter. Blod i spytt. Slapphet og utmattelse. Vekttap.

  Symptomer på hudkreft:
  Føflekker med ujevn farge eller uregelmessig form. Når føflekker skifter form eller farge. Når føflekker klør eller blør. Sår som ikke vil gro. Langvarige eksemlignende utslett.

  Symptomer på kreft i testiklene:
  Ømhet eller hovenhet i testiklene. Størrelsen på en eller begge av testiklene endre.­ Testikkelen er hardere. Kul på testikkel. Hevelse i beina. Pungen er tyngre.

  Bemerk: ikke sjelden fører slike symptomoversikter til at en kjenner både det ene og det andre... Er du det minste i tvil, skal du kontakte lege.

  (Kilde: Den Norske Kreftforening)