Fett, Karbohydrater og Proteiner.

Fett, Karbohydrater og Proteiner.

Publisert den 21.12.2021 av Terje Jørn Nilsen

Disse typene frigir energi.

Det finnes tre ulike typer energigivende næringsstoffer i maten vi spiser: fett, karbohydrater og proteiner.

Næringsstoffene bygger opp og vedlikeholder kroppen vår, og disse tre kan i tillegg forbrennes i kroppen,
slik at det blir frigjort energi.

Det er vanlig å skille mellom energigivende næringsstoffer og ikke-energigivende næringsstoffer.
Karbohydrater og fett er våre viktigste energigivende næringsstoffer. I tillegg bidrar proteiner som energikilde.
Av karbohydratene er det stivelse og dernest sukker som er de viktigste energikildene, men fiber bidrar også litt.

Vitaminer, mineraler og sporstoffer er ikke-energigivende næringsstoffer. De har viktige funksjoner i kroppen, enten som byggesteiner eller fordi de bidrar til prosesser i kroppen som er viktige for å opprettholde livet.

Ved siden av de energigivende og ikke-energigivende næringsstoffene kommer vann og oksygen, som er kroppens aller viktigste næringsstoffer.

Næringsstoffer som er nødvendige (livsviktige) kalles essensielle. Essensielle næringsstoffer omfatter både enkelte typer fett, proteiner, karbohydrater, vitaminer, mineraler, sporstoffer og oksygen og vann.

Næringsstoffer må tilføres utenfra fordi kroppen ikke kan produsere dem. I noen tilfeller kan næringsstoffene produseres i kroppen, men i for små mengder til å dekke behovet.

Mennesker får hovedsakelig tilført næringsstoffer gjennom mat og drikke. Kostholdet bør settes sammen slik at man får god balanse mellom de energigivende næringsstoffene og tilstrekkelig tilførsel av essensielle næringsstoffer.

Og så er det viktig å kvalitetssikre at en får i seg det som trengs av næringsstoffer og byggesteiner hver dag.
Her kommer Totalpakken fra Vitalica inn som et svært godt alternativ.

Kikk på totalpakken her og vurder en prøvebestilling: https://vitalica.no/totalpakke...